Tinklo operatoriams trečdaliu padidinus pralaidumus ir „INTER RAO Lietuva“ importavus daugiau elektros energijos, jos kaina biržoje ženkliai sumažėjo

Elektros energijos importą iš trečiųjų šalių iki šiol ribojusiems tinklo operatoriams beveik trečdaliu padidinus pralaidumus ir dėl to padidėjus pasiūlai bei konkurencijai, elektros energijos kaina biržoje ženkliai sumažėjo, praneša AB „INTER RAO Lietuva“.

„Tinklo operatoriai sudarė galimybę importuoti trūkstamą elektros energiją iš trečiųjų šalių ir tai leido padidinti pasiūlą bei sustiprino konkurenciją. Šiandien jau matome ir tokio sprendimo rezultatą: dienos metu padidinus pralaidumą iš Baltarusijos pusės nuo 0 iki 300 megavatų elektros energijos kaina biržoje  sumažėjo beveik 25 procentais. Tikimės, kad toks vartotojams itin palankus tinklo operatorių sprendimas bus ilgalaikis. Taip pat tikimės, kad tinklo operatoriai tolesne savo veikla skatins, o ne ribos, konkurenciją, kuri ir leidžia pasiūlyti vartotojams elektros energijos išteklius palankiausia įmanoma kaina“, – sako Vidas Čebatariūnas, AB „INTER RAO Lietuva“ komercijos direktorius.

2013 m. spalio 9 dieną elektros energijos kaina „NordPoolSpot“ Lietuvos zonoje sumažėjo iki 217,66 litų (Estijos zonoje ji siekė 141,08 lito), spalio 10 d. – net iki 180,27 litų (Estijos zonoje – 146,78 litų) už 1 MWh. Primename, kad dėl tinklo operatorių veiksmų elektros energijos kaina „NordPoolSpot“ Lietuvos zonoje spalio 1-ąją dieną buvo pasiekusi net 436,16 litų už 1 MWh (lyginant su 177,75 lito už 1 MWh Estijos zonoje tą pačią dieną, arba net 258,41 lito mažiau nei Lietuvoje). Pelnas dėl šių skirtumų teko Estijos ir Latvijos sistemų operatoriams, o jį susimokėjo Lietuvos elektros energijos tiekėjai.

Anksčiau šį mėnesį AB „INTER RAO Lietuva“ buvo pranešusi, kad rinkoje trūkstant elektros energijos ir jos kainoms pasiekus aukštumas galėtų užtikrinti trūkstamos elektros energijos tiekimą, tačiau to padaryti iki šiol neleido tinklo operatorių susitarimai, kurie apribojo elektros energijos importą iš trečiųjų šalių, galimai didino elektros energijos trūkumą „Nord Pool Spot“ biržos Lietuvos zonoje bei, greičiausiai, lėmė kainų augimą.
 

Dalinkitės socialiniuose tinkluose

Naujienlaiškis

Pateikdami savo asmens duomenis Jūs patvirtinate, kad esate susipažinę su Bendrovės interneto svetainėje skelbiamomis Jūsų asmens duomenų tvarkymo sąlygomis (AB „INTER RAO Lietuva“ duomenų privatumo politika).

Pateikdami savo asmens duomenis Jūs patvirtinate savo sutikimą, kad Bendrovėje Jūsų asmens duomenys būtų tvarkomi teikiant Jums paslaugas bei atsakant į Jūsų pateiktus klausimus bei sprendžiant kylančias problemas.

Kartu Jūs patvirtinate, kad Jūsų pateikti duomenys yra tikslūs ir teisingi, o Bendrovė nėra atsakinga už Jūsų pateiktų perteklinių duomenų tvarkymą.

Palaukite...

Ačiū!