2018 metais „INTER RAO Lietuva“ grupė augino pardavimus ir uždirbo daugiau

2018 metų audituotus veiklos rezultatus per Varšuvos vertybinių popierių biržą paskelbusi AB „INTER RAO Lietuva“ praneša, kad įmonių grupė pardavė daugiau elektros energijos ir uždirbo daugiau, tačiau pelno maržos buvo mažesnės.

2018 metais Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje įmonių grupė pardavė 6235 GWh elektros energijos (2017 metais  – 4758 GWh) ir gavo 288,3 mln. eurų pajamų (179,4  mln. eurų prieš metus). EBITDA rodiklis buvo 17,7 mln. eurų (13,5 mln. eurų prieš metus), o grynasis pelnas siekė 11,45 mln. eurų (2017 metais – 8,97 mln. eurų). „INTER RAO Lietuva“ grupė elektros perdavimo sistemų operatoriams sumokėjo 3 mln. eurų mokesčių už naudojimąsi elektros energijos perdavimo tinklais (vadinamąjį „įėjimo į rinką“ – „input fee“ mokestį).

„INTER RAO Lietuva“ įmonių grupei, be pagrindinės įmonės, priklauso antrinės bendrovės „INTER RAO Latvia“, „INTER RAO Eesti“, „IRL Polska“ ir „Vydmantai wind park“.

„2018 metai tapo rimtu iššūkiu daugeliui elektros energijos rinkos dalyvių: dėl nepalankiai susiklosčiusių įvairių aplinkybių pirmąjį metų pusmetį prasidėjęs elektros energijos kainų augimas buvo neprognozuotas. Vidutinė metinė elektros energijos kaina išaugo daugiau kaip 40 procentų, tačiau įmonė vykdė savo įsipareigojimus klientams ir tiekė jiems elektros energiją dar prieš kainų augimą sutartomis kainomis. Lanksčiai reaguodama į pokyčius rinkoje ir balansuodama prekybą didmeninėje bei mažmeninėje rinkose, grupė pardavė didesnį elektros energijos kiekį.  Nors pelno marža ir mažėjo, grupė uždirbo beveik 11,5 milijono eurų grynojo pelno“, – sako Giedrius Balčiūnas, AB „INTER RAO Lietuva“ generalinis direktorius.

Parduodamą elektros energiją AB „INTER RAO Lietuva“ ne tik importavo, bet ir pirko elektros biržoje „Nord Pool“ bei iš vietos gamintojų, gamino antrinei įmonei priklausančiame vėjo elektrinių parke. „Vydmantai wind park“, UAB valdomas vėjo elektrinių parkas dėl mažesnio vidutinio vėjo greičio regione pagamino beveik pagamino 21 proc. mažiau elektros energijos nei 2017 metais.

„Pagamintos elektros energijos kiekio mažėjimą lėmė nepalankios meteorologinės sąlygos – mažesnis vidutinis vėjo greitis regione, dėl ko vėjo elektrinių parakas pardavė penktadaliu mažiau elektros energijos nei prieš metus“, – sako G. Balčiūnas.

Pernai įmonė Lietuvoje pardavė 5315 GWh elektros energijos (2017-aisiais – 3698 GWh). AB „INTER RAO Lietuva“ pardavimų pajamos siekė 240,7 mln. eurų (141,8 mln. eurų 2017 metais). Per metus bendrovė uždirbo 11,6 mln. eurų grynojo pelno, o 2017-aisiais pelnas siekė 7,2 mln. eurų.

Įmonės EBITDA rodiklis pernai buvo 15,2 mln. eurų, lyginant su 9 mln. eurų prieš metus. 2018-aisiais bendrovės pelnas prieš mokesčius siekė 14,7 milijono eurų, įmonė per metus sumokėjo daugiau kaip 3 mln. eurų pelno mokesčio.

Per 2018 metus bendrovė į Valstybinės mokesčių inspekcijos sąskaitą sumokėjo daugiau nei 18,1 mln. eurų mokesčių ir kitų įmokų, buvo ketvirta tarp didžiausių energetikos sektoriaus bendrovių bei užėmė 50 vietą VMI sudarytame didžiausių šalies mokesčių mokėtojų sąraše. Dar apie 1 mln. eurų mokesčių ir kitų įmokų į šalies biudžetą sumokėjo ir antrinė grupės įmonė „Vydmantai wind park“.

Dalinkitės socialiniuose tinkluose

Naujienlaiškis

Pateikdami savo asmens duomenis Jūs patvirtinate, kad esate susipažinę su Bendrovės interneto svetainėje skelbiamomis Jūsų asmens duomenų tvarkymo sąlygomis (AB „INTER RAO Lietuva“ duomenų privatumo politika).

Pateikdami savo asmens duomenis Jūs patvirtinate savo sutikimą, kad Bendrovėje Jūsų asmens duomenys būtų tvarkomi teikiant Jums paslaugas bei atsakant į Jūsų pateiktus klausimus bei sprendžiant kylančias problemas.

Kartu Jūs patvirtinate, kad Jūsų pateikti duomenys yra tikslūs ir teisingi, o Bendrovė nėra atsakinga už Jūsų pateiktų perteklinių duomenų tvarkymą.

Palaukite...

Ačiū!